Gumball 3 000 år ett lopp som återkommer varje år. Många undrar vart siffran 3 000 kommer ifrån, och tro det eller ej, men det är längden på loppet. Loppet är alltså 3 000 mile, vilket motsvarar 4 800 km, alltså 480 mil. Loppet körs varje år fast på olika ställen runt om i världen och det som gör loppet lite speciellt förutom distansen är att man kör med supersportbilar, det vill säga lyxbilar i en sportvariant. Loppet ägde rum första gången år 1999. Det var Maximillion Cooper som grundade loppet.

Gumball 3 000 är inget vanligt lopp

Det finns många detaljer i Gumball 3 000 som avviker från vanliga lopp, inte minst att vinnaren inte är den som kommer först i mål, utan den bilen som har färdats med mest stil. Dessutom så måste man inte åka från start till mål, utan man kan komma in och åka olika delsträckor längs vägen med sin sportbil. Dock har man då ingen chans att vinna tävlingen.

Rallyt får stor kritik

Gumball 3 000 är inte bara ett flått lopp med personer som har mycket pengar som deltar, utan det är även ett lopp som har fått mycket kritik, inte minst av myndigheterna. Det kritiseras för att vara ett rally och en tävling över huvud taget, med tanke på att det inte går ut på att komma först i mål. Sedan kritiseras det även för att deltagare prioriterar tävlingsframgångar i så stor och hög grad att de bryter mot staternas regler som de gör igenom, framförallt trafikregler. Inte minst får de kritik om att de riskerar allvarligt andra människors säkerhet och liv i trafiken med tanke på att de åker i enormt hög hastighet och även under långt tid vilket gör att de delvis tappar fokus på vägarna och kan riskera att krocka. Det var först år 2001 som rallyt fick publiceras i svenska tidningar för det var då som rallyt för första gången gick genom Sverige.

En dödsolycka i Gumball 3 000

Den 2 maj år 2007 skedde det en dödsolycka i rallyt, då en brittisk förare lyckades krocka med en bil i Makedonien. Föraren i den makedonska bilen och passageraren avled senare på sjukhus efter kraschen. Det gjorde att tävlingen avbröts och den brittiske föraren som hade kört på den makedonska bilen greps av polisen då han försökte lämna landet, men han blev sedan släppt av polisen i väntan på en polisutredning.

Kändisar i Gumball 3 000

På hösten år 2006 så visade TV6 i Sverige en TV-serie som hette så mycket som Gumball 3000 med Erik & Mackan. Serien handlade om att duon Erik och Mackan skulle delta under våren/sommaren 2010 i Gumball 3 000. Två år senare, det vill säga år 2012, så deltog den svenska freestyle-skidåkaren Jon Olsson för tredje året i rad i Gumball 3 000. De första två åren körde han med en Lamborghini Murcielago SV, men det sista året körde han sin Audi R8.