Mantorp Park är en racerbana som ligger i Mantorp i höjd med E4:an. Mantorp ligger i Mjölby kommun i Östergötlands län. Banan är utrustad med läktare och är till för att bilar ska tävla där, och är där med asfalterad. Banan invigdes 1069 och har sedan dess drivits av Mantorp Park Motorbana AB.

Hur ser banan ut?

Banan är utrustad med tre bansträckningar, plus en dragstrip som anses vara en av nordens snabbaste. Dragsprip innebär en raksträcka där det gäller att komma upp i så hög hastighet som möjligt. Dock är det en av bansträckningarna som inte används för tillfället. Anledningen till varför de inte används är oklart. Det finns olika långa varianter av banan, det vill säga att det finns en kort variant och en lång variant som används för tillfället. Sedan finns det en variant om innefattar den nerlagda bansträckningen. den korta varianten avbanan är på 1 868 meter lång och där finns det ett varv rekord på 46 sekunder och 22 hundradelar, och sattes av Nicklas Karlsson. Den längre varianten av banan är på 3 106 meter, vilket ni ser är en ganska stor skillnad på lite mer än en kilometer. Där är varv rekordet på banan 1 minut, 11 sekunder och 69 hundradelar och sattes av Johnny Cecotto. Till sist men definitivt inte minst har vi den nerlagda varianten som är på hela 4 100 meter. Där är varv rekordet 1 minut och 24 sekunder exakt, och det rekordet sattes av Patrick Depailler.

 

Mantorp Parks historia

Som du läste tidigare så invigdes banan är 1969, och det innebar att banan byggdes mellan år 1968 och 1969. Det första loppet på banan kördes 31 augusti 1969 så det var på sommaren samma år som Mantorp Park invigdes. Det var i början på 1970-talet och i början av 1980-talet som det kördes mest formel 2 på banan. Formel 2 är en riktigt snabb sport. 1971 vann det en förare som hade Mantorp Park som hemmaarena, vid namn Ronnie Peterson. Han kom 35 sekunder före Tim Schenken från Australien. Som du ser så var det en ganska stor och internationell tävling med tanke på att det fanns deltagare från Australien med. Även från Argentina fanns det förare med, för på tredje plats kom Carlos Reutemann som kommer ifrån Argentina. Ronnie Peterson vann inte bara den deltävlingen, utan han vann även hela totalen samma år. Året efter, det vill säga 1972 så vann britten Mike Hailwood och året efter det, 1973, så tog Jean-Pierre Jarier som är fransman hem segern i samma total. Dock kördes det inte bara formel 2 på Mantorp Park år 1973, utan man körde även ETCC. ETCC står för European Touring Car Championship. Det är ett standard-vagns-mästerskap. Det kan låta lite krångligt, men egentligen är det inte så invecklad. Utan ETCC var alltså ett mästerskap med vanliga bilar som man eventuellt har bytt ut motorn på, men de är inte alls samma hastighet som andra bilsporter.