Nu är det snart 39 år sedan som Ronnie Peterson dog i en bilolycka under en racertävling. Den våldsamma kraschen ägde rum på Monzabanan och loppet var Italien Grand Prix 1978. Det var i början av ett lopp, rättare sagt efter första kurvan, som italienaren Riccardo Patrese prejade engelsmannens James Hunts bil och drog med sig flera andra bilar i olyckan. Ronnie Peterson var en av dem, vars Ronnies bil fattar eld och James Hunt tillsammans med Patrick Depailler lyckas få ut honom ur den brinnande bilen relativt snabbt. Ronnie fördes med helikopter till sjukhuset i Milano, dock överlever han inte på grund av skadorna, och dagen efter olyckan avlider Ronnie på sjukhuset, det 11 september år 1978. En tragisk olycka orsakade att Ronnie Peterson dog i 34 års ålder och efterlämnade sin egna dotter som endast var 3 år gammal.

Ronnie Peterson var Sveriges bästa racingförare genom tiderna. Hans död och inte minst hans liv påverkade många inte bara inom sporter utan även utanför.

 

Ronnie Petersons liv blir till film

Den tragiska olyckan som slutade med att Ronnie miste sitt liv i tidig ålder och hade en dotter på endast 3 år, fick många att påverkas av olyckan. En som framförallt blev starkt påverkad var regissören Henrik Jansson-Schweizer som nu har bestämt dig för att göra en film om Ronnie Petersons liv. Filmen kommer heta ”Superswede”. Henrik Jansson-Schweizer berättar i en intervju med aftonbladet att Ronnie Peterson var hans egna idol när han själv var liten. Han berättar även att han var endast 9 år gammal när Ronnie miste sitt liv i olyckan nere i Italien på Monzabanan. Henrik berättar att det inte bara var en stor chock för honom utan även för hela svenska landet.

Filmen har fått fart och det visar sig nu att fler racing-stjärnor har sagt att de stället upp i filmen och har visat stort intresse. Till och med Ronnie Petersons egna dotter vid namn Nina Kennedy har valt att bli en medproducent i filmen. Filmen kommer att handla inte minst om kärleken till Ronnies fru Barbro, men den kommer även lägga stort fokus på Ronnies karriär men även liv. Det har stor betydelse att många som stod Ronnie nära är med och deltar i filmen, eftersom det kommer göra att de kan dela med sig om tankar och minnen av Ronnie. Henrik berättar även att det inte kommer vara en film om motorer, utan att det kommer vara en film om människor. Filmen kommer att ha premiär hösten 2017 och kommer under våren år 2018 att finnas att streama på Viaplay.

 

Vad har Ronnie Peterson har för betydelse för svensk motorsport?

Ronnies framgång inom motorsporten har betytt mycket för svenska folket, och han har varit en förebild för många unga och även äldre. Hans bortgång har fått många att inse hur farlig motorsporten egentligen är och hur tragiskt det kan sluta. Han kommer alltid vara en stor ikon inom motorsporten och svensk idrott över huvud taget.