I Sverige har det länge funnits en tradition att tävla i motorsport av olika typer. Sverige har även varit ett framgångsrikt land inom motorsporten och fostrar en del världsstjärnor inom olika sporter inom motorkategorin. För dig som kanske inte har full koll på vad just motorsporter innebär och vilka sporter som förekommer i Sverige så ska du givetvis få det förklarat. Det finns sex stycken motorsporter som det tävlas i inom Sverige. Sedan finns det självklart andra sporter också som privatpersoner utför eller liknande, men det finns iallafall bara sex sporter där det tävlas internationellt och nationellt i Sverige.

 

Grand Prix

Den första är Sveriges Grand Prix, men den finns dock inte kvar så man skulle kunna säga att det endast finns fem motorsporter, men Grand Prix var såpass stort så man har valt att inte räkna bort den för att den var såpass stor. Det kördes mest av den under 1970-talet. Det var främst tävlingar i Småland och man byggde en egen bana för sporten och man körde formel 1. Dock varade bara Sverige Grand Prix fram till år 1978 för att sedan tappades intresset om att hålla dessa tävlingar i Sverige mer. Det var bland annat svårt att få sponsorer och där med förnya sina kontrakt till tävlingar framöver. Summa kardemumma så fanns det inte pengar krav att driva tävlingen framåt med.

 

Rally

Sedan finns det Rally som ofta förekommer i Sverige. Det är en sport som det har arrangerats många tävlingar i inom Sverige och den sporten lever vidare än i dag. En tävling som förekommer varje år på vinterhalvåret i Värmland är en rallytävling. Den lockar åskådare men även förare från hela världen. Det som gör att just vi i Sverige har denna tävling som är såpass populär internationellt är för att Sverige har en fördelaktig terräng men även klimat för att åka vinterrally.

 

Rallycross

Det finns även rallycross som är en annan typ av sport i Sverige. Det är en motorsport som körs på en inhägnad bana, det vill säga inte ute i naturen på naturliga banor som rally körs på. Banan brukar oftast bestå av en del gruskörning men även att man kör en del på asfalt.

 

Speedway

Speedway är ytterligare en motorsport som är ganska stor i Sverige. Vårt land har även haft en del åkare som dessutom varit duktiga internationellt i sporten Speedway. Det är en välbesökt publiksport där förarna kör med motorcyklar runt och runt på en oval bana. Motorcyklarna man kör med åker som sagt endast runt banan med samma sida in mot centrum hela tiden. Man gör fyra varv innan heatet är över. Motorcyklarna är endast tillverkade för att svänga åt ett håll. I sporten kör man i högervarv.

 

Motocross

Sverige är oerhört framgångsrika i motocross, en av toppländerna i världen. Man kör på speciella banor av jord och sand, både inomhus och utomhus och tävlar med crossar.

 

Enduro

Sporten enduro liknar motocross, fast den stora skillnaden är att man kör enduro utomhus och i väldigt svår terräng.